Új vezérigazgató a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nél

Új vezérigazgató a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nél

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Új vezérigazgató a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nél

Budapest, 2012. február 14.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2012. február 6-tól Szabó Zoltán Attilát nevezte ki a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójává. Szabó Zoltán Attila villamosmérnök, közgazdász végzettségű szakember, aki tapasztalatait multinacionális távközlési szolgáltatóknál szerezte különböző vezetői pozíciókban.

Eredmény-orientált, hosszútávon folyamatosan bizonyító, megbízható szakmai és vezetői kvalitásainak elismeréseként a miniszterelnök 2010 őszén a Kormány tanácsadó testületének, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács alelnökének nevezte ki. Az elmúlt időszakban több nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságú projekt vezetésében és menedzselésében vett részt. A Kormányzati projektekben végzett sikeres tevékenységét követően a nemzeti fejlesztési miniszter a NISZ Zrt. vezérigazgatójává nevezte ki.

Szabó Zoltán Attila küldetése, hogy a NISZ Zrt. olyan magas színvonalú, költséghatékony és megbízható elektronikus szolgáltatásokat nyújtson felhasználóink – a közszféra, a lakosság és a vállalkozások – számára, amelyek segítségével ügyfeleink egyszerűbben, gyorsabban, és környezettudatosan  menedzselhetik mindennapi életüket.

Jövőképünk, hogy az évtized közepére a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. a közigazgatás vezető és a piac meghatározó integrált-infokommunikációs szolgáltató vállalatává váljon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. portfóliójába tartozik a központosított kormányzati informatikai infrastruktúra fejlesztése és üzemeltetése, a jogszabályokban meghatározott „kormányzati célú hálózati szolgáltató” státusszal együtt járó feladatok ellátása, így a készenléti szervek rádiókommunikációjának, valamint a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat rendelkezésre állásának biztosítása. A NISZ üzemelteti a magyarorszag.hu kormányzati portált, amely az elektronikus kormányzati szolgáltatások centruma (Ügyfélkapu, Hivatali kapu, stb.), valamint a Központi Rendszert, amely a hazai elektronikus kormányzati szolgáltatások centrális hálózata.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. jogelődei révén 47 éves múltra tekint vissza. Elődei az 1964-ben alapított Konjunktúra- és Piackutató Intézet (KOPINT) és az 1968-ban létrehozott Datorg Külkereskedelmi Adatfeldolgozó és Szervező Rt., melyeknek összevonásával 1987-ben jött létre a KOPINT-DATORG  Konjunktúra-, Piackutató és Informatikai Intézet. 2005 júliusától a társaság egyedüli tulajdonosa a magyar állam, azóta „zártkörűen működő” részvénytársaságként működik. 2008-ban a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.