Hatékonyabb hang- és adatkommunikáció a közigazgatásban

Hatékonyabb hang- és adatkommunikáció a közigazgatásban

A 2015. október végén lezárult „Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) fejlesztése” uniós projektnek köszönhetően költséghatékonyabb hang- és adatkommunikációs szolgáltatásokat használhatnak a közigazgatás szereplői. A 3,2 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés nyomán az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) céljaival összhangban tovább javul a közigazgatás teljesítménye.

Sikeresen zárult a „Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) fejlesztése” projekt – jelentette be sajtótájékoztatóján a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Eseménykezelő Központ alkotta konzorcium.

A projekt eredményeként javul az NTG-n nyújtott centralizált hangszolgáltatások minősége és hatékonysága, csökkennek az üzemeltetési költségek, valamint a hálózat további szegmenseiben szintén sikerült javítani az üzemeltetési és biztonsági feltételeket. Mindezek együttes hatásaként kedvezőbbé válik az elektronikus hírközlési szolgáltatások kihasználtsága.

A 2013 decemberében kezdődött projektben a konzorcium csaknem félszáz beszerzési eljárást bonyolított le, melyek közül a legnagyobb volumenű az új, IP alapú centralizált hangplatform és a hozzá kapcsolódó készülékek beszerzése volt. A több, mint 500 millió Ft értékű közbeszerzés eredményeképpen a NISZ Zrt. IP protokollon keresztül kétirányú hangszolgáltatást nyújthat az NTG-re csatlakozott állami intézmények számára.

A fejlesztés forrása 3,2 milliárd forint volt, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar költségvetés közösen finanszírozott az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében.