Huszonhárom bázisállomással bővült a készenléti szervek mobilhálózata

Huszonhárom bázisállomással bővült a készenléti szervek mobilhálózata

„Az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer fejlesztése” kiemelt projektben a Pro-M Zrt. modernizálta a készenléti szervek által használt országos, zárt láncú rádió-távközlési hálózatot. A most üzembe állított 23 új bázisállomással a felhasználói igényeknek megfelelően javult az EDR hálózat lefedettsége és kapacitása.

Az országos EDR hálózatot 4 kapcsolóközpont szolgálja ki (Budapesten, Kecskeméten, Szolnokon és Székesfehérváron), ezek közül Szolnokon és Székesfehérváron 2014 nyara óta már egy-egy új generációs, nagy kapacitású TETRA központ működik. Korábban a régi kapcsolóközpontok szűkös kapacitása akadályozta az új bázisállomások telepítését, a két új, szolnoki és fehérvári kapcsolóközpontnak köszönhetően azonban most működésbe állíthattuk a 23 új bázisállomást, a szükséges biztonsági és üzemi követelmények betartásával.

Az EDR hálózat így arányos földrajzi elosztásban szolgálja ki a készenléti szervek kommunikációs eszközeit és munkaállomásait, illetve a katasztrófa-elhárítási tervnek megfelelően rendelkezik a szükséges redundanciával, ami biztosítja a rendszer magas szintű megbízhatóságát.

Az EDR projekt eredményeképp bővült a hálózat kapacitása és a lefedettsége főként a schengeni határszakaszok mentén. A fejlesztések emellett tovább növelték a hálózat katasztrófatűrő-képességét, valamint megfelelő infrastruktúrát teremtettek ahhoz, hogy a hálózat országos szinten akár 100 ezer felhasználót is kiszolgáljon. Az új bázisállomások kiépítése mellett a projekt során 200 db diszpécser munkaállomást cseréltünk le modernebb, a tevékenység-irányítási feladatokat támogató számítógépes munkahelyre a rendőrség tevékenységirányító központjaiban. A projekt részét képezte a központi tevékenység-irányítási dokumentáló rendszer fejlesztése is.

Háttér: Az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) elsődlegesen a készenléti szervek (rendőrség, mentőszolgálat, katasztrófavédelem) számára készült magas rendelkezésre-állású, megbízható, országos rádió-távközlő rendszer. A 2015. augusztus 31-én záruló fejlesztéssel javul az EDR rendszer használhatósága, könnyebbé, hatékonyabbá és biztonságosabbá válik a készenléti-rendvédelmi szervek munkája. A projekt az EKOP-2.2.7-2013-2013-0001 számú pályázat útján 3 milliárd forint összköltségből, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztésben a konzorciumot vezető Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. mellett a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Fejlesztési Ügynökség vesz részt.

 

Projektadatok

  • Név: Az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer (EDR) fejlesztése
  • Kódszám: EKOP 2.2.7-2013-2013-0001
  • Operatív program: Elektronikus Közigazgatási Operatív Program
  • Projekt indulása: 2013.10.01.
  • Projekt zárása: 2015.08.31.