Indul a Kormányzati Hitelesítés Szolgáltatás (GOV CA)

Indul a Kormányzati Hitelesítés Szolgáltatás (GOV CA)

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) elindította a kormányzati hitelesítés szolgáltatását. A szolgáltatás keretében elektronikus aláíráshoz szükséges tanúsítványokat, azonosítási és titkosítási célú tanúsítványokat bocsát ki a NISZ Zrt., illetve a minősített időbélyegzés szolgáltatás keretében hiteles időpontot, időbélyeget rendel az elektronikus üzenethez.

A sikeres tesztidőszakot követően elindult a kormányzati hitelesítés szolgáltatás (Gov CA - Governmental Certification Authority) rendszere – jelentette be mai közös sajtótájékoztatójában a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).

„A kormányzat fő céljai közé tartozik, hogy az államigazgatáson belül is elterjedjenek a helyhez nem kötött, elektronikus ügyintézést támogató digitális technológiák. Mind a hivatalok, mind az ügyfelek érdeke az, hogy csökkenjen a papír alapú ügyintézés aránya” – emelte ki köszöntő beszédében Szabó Zoltán Attila, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A kormányzati hitelesítés szolgáltatás keretében államigazgatási, közigazgatási intézmények számára (személyek, szervezetek, illetve informatikai eszközök részére) kézi kiadmányozáshoz, és gépi elektronikus aláíráshoz szükséges tanúsítványokat, továbbá azonosítási valamint, titkosítási célú tanúsítványokat bocsát ki a NISZ Zrt.. A projekt részeként a minősített időbélyegzésszolgáltatás is kiépült. A szolgáltatás kialakítását a 2012-ben jelentősen megváltozott, az elektronikus ügyintézést szabályozó jogszabályi környezet alapozta meg.

A NISZ Zrt. a kétkulcsos hitelesítési eljárások használatát nyilvános kulcsú infrastruktúra (PKI – Public Key Infrastructure) alkalmazásával teszi lehetővé, biztosítva ezzel az adatok sértetlenségét, az elektronikus dokumentumok hitelességét.

„A kormányzati hitelesítés szolgáltatás lényege, hogy a papír alapú világban megszokott, kézi aláírást helyettesíteni lehessen olyan digitális kézjeggyel, amely hasonló funkciót tölt be az elektronikus világban. Az e-aláírás azonban nem érvényes hitelesítés nélkül, a kormány ezért rendeletben előírta egy erre szolgáló központ létrehozását” – mondta Kővári Ferenc, a szolgáltatást üzemeltető NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ Zrt.) illetékes projektvezetője.

„A biztonságos elektronikus azonosítási és hitelesítési megoldások a közszolgáltatások elektronizálásának és automatizálásának alapfeltételei, ezek nélkül nem valósulhat meg a hatékony belső munkaszervezés, az optimalizált erőforrás-gazdálkodás, a kor követelményeinek megfelelő színvonalú ügyfélbarát e-közigazgatási szolgáltatásnyújtás” – hangsúlyozta előadásában Pándi Boglárka, a NISZ Zrt. osztályvezetője.

A kormányzati hitelesítés szolgáltatás (Gov CA) kialakítását a NISZ Zrt. valósította meg a Teljes körű ügyfél-azonosítás projekt (EKOP – 2.3.8) keretében.

A forrás összege 2 145 503 340 Ft, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap (85%) és a Magyar Állam (15%) finanszíroz.

Bővebb információ: http://hiteles.gov.hu