Jövő év tavaszáig újabb jelentős fejlesztéseket hajtanak végre a kormányzat infokommunikációs eszközparkjában

Jövő év tavaszáig újabb jelentős fejlesztéseket hajtanak végre a kormányzat infokommunikációs eszközparkjában

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által irányított, 100 százalékban az Európai Unió által finanszírozott projekt (EKOP 2.2.4) értéke 1,6 milliárd forint. Az eszközpark cseréje magában foglalja a hálózati berendezések modernizációját, az elérési hálózat sávszélesség-növelésének lehetőségét, valamint a távközlési szolgáltatásokat támogató rendszerek funkcionális fejlesztését. Ezek együttesen járulnak hozzá a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) jobb kihasználásához, illetve az ICT-célokra fordított kiadások csökkentéséhez.

A hatékony intézményi kommunikáció megvalósítását korábban az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) tette lehetővé az elektronikus hírközlési eszközök folyamatos modernizációjával. 2011 során a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt (NHP) működésének eredményeként kiépült a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG), amely az EKG által ellátott közel 2600 intézményi végpont (telephely) helyett már közel 3100 végpontot szolgál ki. Az NTG révén a kormányzati és közigazgatási intézmények minden eddiginél több telephelyén érhetők el a nagy biztonságú elektronikus hírközlési szolgáltatások. A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által irányított, az Európai Unió által biztosított 1,6 milliárd forintos támogatásból megvalósuló EKOP 2.2.4 számú, „Kormányzati intézmények telephelyein végberendezések modernizációja” elnevezésű projekt során 2014. tavaszáig újabb jelentős fejlesztések zajlanak le a kormányzati kommunikáció eszközparkjában. 
A NISZ Zrt.-nek, mint a projekt kedvezményezettjének elsődleges célja az, hogy a kormányzati intézmények infrastruktúrájába integrálja az elérhető legkorszerűbb elektronikus hírközlési szolgáltatásokat és eszközöket, ezzel tovább erősítve az állam hatékony működésének feltételeit.

Az érintett intézmények kommunikációs eszközparkjának cseréje magában foglalja a hálózati berendezések modernizációját, az elérési hálózat sávszélesség növelésének lehetőségét és a kormányzati célú távközlési szolgáltatásokat támogató rendszerek funkcionális fejlesztését, melyek együttesen járulnak hozzá a korábban létrehozott Nemzeti Távközlési Gerinchálózat magasabb szintű kihasználáshoz. Ennek eredményeképpen a hagyományos csatornákról fokozatosan a modern online platformokra kerül át az intézményi kommunikáció, mely jelentősen csökkenti a költségvetés információs és kommunikáció-technológiai célokra fordított kiadásait.