A működési költségek csökkentését szolgálja a gépjárműcsere a NISZ-nél

A működési költségek csökkentését szolgálja a gépjárműcsere a NISZ-nél

Sajtóközlemény

A működési költségek csökkentését szolgálja a gépjárműcsere a NISZ-nél

Budapest, 2013. február 1.

A meglévő kiadásokhoz képest lényegesen alacsonyabb költséggel üzemeltethető gépjárművek négy évre szóló tartósbérletről (operatív lízing) és flottakezelésről írt alá szerződést a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. A NISZ nyílt, tárgyalásos közbeszerzési eljárás lezárását követve cseréli le 74 gépjárművét.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. konszolidált működésével összhangban 2013-ban is folytatja azokat az intézkedéseket, amelyek során tovább csökkennek működési költségei. A Társaság a racionalizálás jegyében a meglévő – nagy futásteljesítményű, deviza alapon finanszírozott – gépjárműparkját nyílt, tárgyalásos közbeszerzési eljárás lezárását követve cseréli le.

A flottakezeléséről és tartósbérletről szóló eljárásban résztvevő cégek közül a Porsche Leasing adta a legkedvezőbb ajánlatot, így ők nyerték a nyílt közbeszerzési tendert. Az elbírálás során a legfontosabb szempont az ajánlati ár volt.

Az eljárás eredményeképpen, a négy évre megkötött szerződés alapján a NISZ a következő hónapokban a 150 000 km átlagos futásteljesítményű járműveit új, biztonságosabb, korszerűbb, környezetbarátabb (EURO5 motorral szerelt) és kevesebbet fogyasztó gépkocsikra cseréli le. A 74 darabra szóló tartósbérleti konstrukcióval a korábbiaknál jobb minőségű, magasabb szolgáltatást nyújtó Seat, Skoda és Peugeot márkájú gépjárművek beszerzésére kerül sor (melyek közel fele haszon- és műszaki feladatokat ellátó gépjármű).

A gépjárművek cseréjét több tényező is indokolta. A korábbi flottakezelési és bérleti szerződés lejárt, a meglévő járművek futásteljesítménye, így szervízelési költsége is magas volt. Az új tartósbérleti konstrukció kialakításakor, illetve a flottakezelési megállapodás alkalmával a Társaság komoly figyelmet fordított arra, hogy a korább – svájci frank alapú – finanszírozási szerződéssel szemben alacsonyabb értékű, fix, előre tervezhető finanszírozási szerződést kössön. A nyertes pályázó és konstrukció kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a Társaság a flottaszolgáltatás tekintetében a járműpark egységesítésére törekedett. Az új gépjárműpark segíti a Társaság működését, melynek során az egész országot lefedő, több ezer hálózati végpont üzemeltetése, illetve a közszolgáltatások teljes körű, hibamentes kiszolgálása valósulhat meg.

Az új bérleti konstrukcióval a NISZ Zrt. havonta megközelítőleg 1,4 millió (évente 16,5 millió) forintot spórol meg.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) jogelődei révén 47 éves múltra tekint vissza. Elődei, az 1964-ben alapított Konjunktúra- és Piackutató Intézet (KOPINT) és az 1968-ban létrehozott Datorg Külkereskedelmi Adatfeldolgozó és Szervező Rt., melyeknek összevonásával 1987-ben jött létre a KOPINT-DATORG  Konjunktúra-, Piackutató és Informatikai Intézet. 2005 júliusától a társaság egyedüli tulajdonosa a magyar állam lett, azóta „zártkörűen működő” részvénytársaságként működik. 2008-ban a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vette át. 2007 óta a vállalat fő tevékenysége teljes körű infokommunikációs szolgáltatások nyújtása. 2011-től a Magyarország stratégiai fontosságú vállalata. A NISZ kormányzati, és a közigazgatási működtetést segítő infokommunikációs szolgáltatást, és eszközöket biztosít. Leányvállalatai: Kopint-Datorg Kft., Pro-M Zrt.