Fejlődik a távmeghallgatás: együttműködési megállapodást kötött az OBH és a NISZ Zrt.

A bíróságokat érintő távmeghallgatás továbbfejlesztése, valamint a tárgyalótermi kép- és hangrögzítés kialakítása érdekében stratégiai együttműködést kötött az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) A megállapodást dr. Handó Tünde, az OBH elnöke és Bancsics Ferenc, a NISZ Zrt. vezérigazgatója írta alá 2019. február 12-én. 

Az OBH és a NISZ Zrt. 2018-ban 72 db távmeghallgatásra, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítésre is alkalmas tárgyalótermet alakított ki országszerte. A rendszer segítségével az érintett felek számára idő-és költséghatékony módon bonyolíthatóak le a bírósági ki-, és meghallgatások. Emellett a védett személyek, különleges bánásmódot igénylő sértettek, például fiatalkorúak nyugodt körülmények között, a vádlottól távol, egy külön teremben tehetnek vallomást. Az eddigi tapasztalatok szerint a távmeghallgatási végpontokat minden ügyszakban sikerrel használják a bíróságok, mind a képek, mind a hang minősége kiváló. 

A Via Videó projekt további fejlesztését teszi lehetővé a mostani együttműködési megállapodás – emelte ki beszédében az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Dr. Handó Tünde elmondta: a jelenlegi 72 végpont mellé újabb 112 végpontot szeretnének kialakítani a hazai bíróságokon. Dr. Handó Tünde szerint a távmeghallgatás rendszere nap, mint nap bizonyít, használata pedig hihetetlen mennyiségű utazást és időt takarít meg az ügyfelek számára. A jövőbeli fejlesztések célja, hogy a felvételek rögzítése mellett a meghallgatások írott formában is a bíróság rendelkezésére álljanak. Az OBH elnöke kiemelte, dr. Kékedi Szabolcs, illetve dr. Péter Zoltán, az Elektronikus Eljárások Főosztály főosztályvezetője és főosztályvezető-helyettese kiemelkedően sokat tett a távmeghallgatási rendszer kiépítéséért és sikeres működtetéséért. 

Bancsics Ferenc, a NISZ Zrt. vezérigazgatója hozzátette, a NISZ Zrt. arra törekszik, hogy a legkorszerűbb informatikai szolgáltatásokkal segítse az állampolgárok közigazgatási ügyintézését a Belügyminisztérium háttérintézményeként, így központi szerepet vállal hazánkban az e-közigazgatás megvalósításában. A bíróságok digitalizációjának egyik építőköve volt az országos videokonferencia-rendszer kiépítése, melyet az Országos Bírósági Hivatallal szoros együttműködésben készítettünk elő és hoztunk létre a szakmai igények alapján. A jelen megállapodás keretében a további közös munka célja, hogy a rendszer új végpontokkal és funkciókkal bővüljön, ezáltal még inkább leegyszerűsítse az igazságszolgáltatás mindennapi feladatait.

 Az együttműködési megállapodás azért is kiemelt jelentőségű, mert a rendszer hatékony működése a bírósági szervezet és az ügyfelek számára is számos előnnyel jár. Egyszerűbbé és hatékonyabbá teheti az eljárási cselekményeket, azokat gyorsíthatja, valamint jelentősen csökkentheti a költségeket. A távmeghallgatás időmegtakarítással járhat mind a bíróságok, mind a felek, mind az eljárás egyéb résztvevői számára. Elkerülhetővé válnak az utazással szükségképpen felmerülő költségek, időveszteségek.