2024.03.13.

Egyre sikeresebb az állami intézmények videokonferencia platformja

A NISZ 2018. július 1-jén indította el az ellátott állami intézmények számára országos videokonferencia-rendszerét, azaz a „VIKI” szolgáltatást, amely azóta megreformálta a személyes jelenlétet igénylő közigazgatási folyamatokat.

A VIKI szolgáltatás két fő funkciót nyújt az állami intézmények számára. Elsősorban a távmeghallgatás lehetőségét biztosítja, amely egyedi videokonferencia szolgáltatást nyújt a tárgyalásokhoz a büntetőeljárás jogszabályi követelményeinek megfelelően. A szolgáltatásnak köszönhetően az adott ügy szereplői és érintettjei távolról, személyes jelenlét nélkül is meghallgathatók, így az akár több száz kilométerre lévő szakértők és tanúk utaztatása sem szükséges, jelentős költségeket és időt spórolva ezzel. Másodsorban pedig általános videokonferencia szolgáltatást kínál, amely garantálja a magas színvonalú tárgyalótermi konferenciák, WEBináriumok lebonyolítását.

Az országos videokonferencia rendszer két fő egységből áll: az üzemeltetéséhez szükséges, rugalmasan bővíthető videokommunikációs központból, amely a Kormányzati Adatközpontban helyezkedik el, valamint a végpontokból. Ez a megoldás a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelel, mivel a videokonferencia jelfolyam az átviteli hálózat teljes szakaszán titkosított.

A rendszer megközelítőleg 200 virtuális gép redundáns együttműködése mellett üzemel és jelenleg összesen 963 regisztrált VIKI végpontot szolgál ki. Emellett lehetőséget biztosít 170 egyidejű konferencia lebonyolítására és azok hitelesített rögzítésére. A konferenciákat közvetítés útján egyidejűleg akár 2.000 néző is követheti és további 1.000 résztvevő kapcsolódhat be böngésző alapú WEB-csatlakozással.

A VIKI szolgáltatás mára nem csak sikeresen beágyazódott az állami intézmények mindennapi működésébe, hanem évről évre egyre népszerűbbé is válik a felhasználók körében. Az audiovizuális rendszer hatékonyságát és megbízhatóság jól mutatja, hogy a hívások száma a kezdetekhez képest az elmúlt 5 évben az ötszörösére nőtt, a hívásokban eltöltött idő pedig a tavalyi évben már a 14-szerese volt a 2018-as adatoknak.

2023-ban közel 37.000 távmeghallgatás zajlott a VIKI rendszeren keresztül, amelynek köszönhetően mintegy 3 millió kilométernyi utazási megtakarítás keletkezett a felhasználó intézményeknél. Ezzel párhuzamosan az általános konferenciák szervezésének száma is folyamatosan növekszik, ami szintén azt jelzi, hogy a szolgáltatás széles körben elfogadott és alkalmazott a közigazgatás szereplői körében.

A VIKI új dimenziókat nyitott az állami intézmények kommunikációs és együttműködési lehetőségei terén, megteremtve a modern technológia által nyújtott hatékony megoldásokat és eszközöket.