2012.06.18.

Elektronikus levéltár és e-közigazgatás konferenciát rendeztek Szegeden

Elektronikus levéltár és e-közigazgatás

Szeged, 2012. június 19.

Elektronikus levéltár és e-közigazgatás címmel rendeztek konferenciát Szegeden a Magyar Levéltárosok Egyesületének idei vándorgyűlésén. A konferencia a megvalósítandó elektronikus levéltári rendszer fő felhasználói csoportjának legfontosabb hazai fóruma, így az E-levéltár projekt bemutatására és népszerűsítésére kiváló alkalom. A Hotel Novotel Szegedben tartott rendezvény mai – a sajtó számára nyilvános – előadásain külföldi és hazai előadók mutatták be az Európa más országaiban már jól működő levéltári rendszereket, valamint az Elektronikus levéltár projekt itthoni megvalósulását.

Ahhoz, hogy vissza tudjuk keresni az autópályaterveket, hatósági engedélyeket, egészségügyi adatokat, vagy az EU 20 szolgáltatások gyorsan avuló technológiájával rögzített adatait 10, 20, vagy akár 100 év múlva, a levéltáraknak nagy mennyiségű és magas színvonalú fejlesztést kell végrehajtaniuk. A Magyar Országos Levéltár, Budapest Főváros Levéltára és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. alkotta konzorcium 2008 decembere óta dolgozik az Elektronikus levéltár megvalósításán.

A 2013 márciusáig megvalósuló Elektronikus levéltár projekt fő feladata az elektronikus nyilvántartó rendszer infrastruktúrájának, módszertani szabályozásának, valamint az elektronikus levéltári szolgáltatások hosszú távú használatának megteremtése. Az E-levéltár lehetőséget biztosít nagy mennyiségű iratanyag pontos, naprakész nyilvántartására, feldolgozására és közzétételére. A projekt megvalósulásával mind az iratokat létrehozó, a közfeladatot ellátó szervek, mind az állampolgárok online hozzáférnek az őket érintő adatokhoz. A Szegeden megrendezett konferencián Tóth Péter - a végrehajtási szakaszban lévő projekt 2011 októberében megbízott vezetője, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. projektigazgatója - az E-levéltár projekt státuszáról elmondta:

„Az Elektronikus levéltár projekt sikere az elektronikus levéltári rendszer főbb hardver és szoftver komponenseinek biztosítására irányuló közbeszerzési eljáráson alapul. A folyamatban lévő beszerzési eljárás tárgyaként megfogalmazott műszaki tartalom önmagában is felér egy összetett projekt bonyolultságával, ezért a Konzorcium, jelentős erőforrásokat allokál az eljárás sikeres lebonyolítására. A hatályos ütemterv alapján az E-levéltár 2013. március végén kerül átadásra. A bonyolult informatikai eszköz nagy segítséget fog nyújtani a levéltárosok napi munkájában, de használatához a szakma részéről az újdonságok iránti nyitottságra, együttműködésre és sok tanulásra lesz szükség.”

A meghívott külföldi előadóknak köszönhetően a konferencia hallgatói megismerkedhettek az Észt Nemzeti Levéltár digitális archívumával és az Osztrák Állami Levéltár digitális archiválási rendszerével.

A szakmai konferencia programja jól illeszkedett a projekt elindításakor megfogalmazott célokhoz, az előadások fókuszában az elektronikus levéltári szolgáltatások hosszú távú használatának és fenntarthatóságának megalapozása, szakmai ajánlások, segédanyagok készítése és egy szakmai tudásbázis felépítése állt.  A konferencia eredményesen szolgálta az elektronikus levéltári szolgáltatások hosszú távú használatának és fenntarthatóságának megalapozását a szakemberek körében.