2023.11.29.

Hatszorosára nőtt az elérhető ügyek száma a magyarorszag.hu portálon

A projekt során továbbfejlesztették a magyarorszag.hu portált, amelyen jelenleg már 4600 közigazgatási ügyet lehet elektronikus úton elintézni, a fejlesztések részeként kialakított szoftvernek köszönhetően pedig még gyorsabbá és hatékonyabbá vált az elektronikus ügyintézés. A projekt a Széchenyi 2020 program 11,993 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.

A magyarorszag.hu-nak köszönhetően már nem feltétlenül szükséges személyesen felkeresni az illetékes hivatalt, bárhonnan és bármikor intézhetjük elektronikusan az ügyeinket. A magyarorszag.hu online szolgáltatásainak népszerűségéhez hozzájárult a portál folyamatos fejlesztése, amelynek eredményeként havonta átlagosan több mint 8 millió látogatót számlál,és az elmúlt 5 év alatt hatszorosára nőtt az elérhető ügyek száma. Az online intelligens űrlaptechnológia elektronikus űrlapkitöltést tesz lehetővé, az e-Papír pedig az állampolgároknak és a gazdálkodó szervezetnek teremt lehetőséget abban, hogy egyes ügytípusok esetében elektronikus úton továbbíthasák beadványaikat az illetékes szervek felé. A projekt keretében került kifejlesztésre a portálról elérhető cégkapu regisztrációs alkalmazások is, amely a cégkapu használatára kötelezettek számára automatikus vagy ügyintézői jóváhagyáshoz kötött, online űrlapos regisztrációját biztosít. A szolgáltatás indulása óta közel 700 ezer űrlapot nyújtottak be a felületen.

A projektben kialakításra került a Központi Kormányzati Szolgáltatás Busz (KKSZB) is, amely egyfajta interoperabilitást támogató rendszerként képes a különböző technológiákkal és ágazatokban fejlesztett rendszerek integrációjára. A KKSZB a magyar e-közigazgatási elvárások alapján és a nemzetközi e-közigazgatási rendszerek figyelembevételével került kialakításra, így a platform a rendszerek felügyelt, egységes, gyors, biztonságos és modern összekapcsolását biztosítja. A fejlesztésnek köszönhetően a rendszer mára havonta körülbelül negyedmilliárd tranzakciót bonyolít le 270 csatlakozott szervezet 380 szolgáltatásán keresztül.

A fejlesztés 11,993 milliárd forint hazai és uniós forrásból, a „Közigazgatási szakrendszerek egységes eléréséhez és interoperabilitásához központi alkalmazás szintű szolgáltatások biztosítása” ( KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00025) projekt részeként valósult meg. A projektet a Széchenyi 2020 program keretében a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, az IdomSoft Zrt.és az Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem alkotta konzorcium valósította meg.