2023.06.22.

Kormányzati hitelesítés szolgáltatás (Gov CA) kiterjesztése - projektzáró workshop

2023. június 22-én, a budapesti Symbolban került megrendezésre a Kormányzati hitelesítés szolgáltatás (Gov CA) kiterjesztése projekt záró workshopja.

Sikeresen zárult a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt (KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00004), amelynek eredményeként a biztonságos elektronikus azonosítási és hitelesítési szolgáltatások továbbfejlesztése és kiterjesztése is megvalósult és lehetővé vált a határon átnyúló ügyintézés. A fejlesztések eredményei a lakosság, az államigazgatás és a vállalkozások által használt magas szintű, minőségi elektronikus ügyintézési megoldások bevezetésének alappillérei, amelyekkel csökkennek az adminisztratív terhek és gyorsabbá válik az ügyintézés. A program megvalósításában a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ), a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), az IdomSoft Zrt., valamint a KOPINT-DATORG Informatikai és Vagyonkezelő Kft. vettek részt.

Az eseményen a projektkonzorcium tagjainak vezetői tartottak előadásokat és osztották meg a résztvevőkkel az elmúlt időszak eredményeit, kihívásait. Teller Gábor, a NISZ projektmenedzsment igazgatója megnyitó beszédében bemutatta a „Gov Ca projekt helyét a szervezetben”, melyet Kiss-Prantner Krisztina projektmenedzser - projekt részleteiről szóló - prezentációja követett. Dr. Imrei Attila, az IdomSoft Zrt. projektmenedzsere, Egresy István, a NISZ Zrt. projektmenedzsere, valamint Antal Gábor, a Kopint-Datorg Kft. vezető fejlesztője ezt követően az SZTSZ-t, azaz a Szerepkör Tanúsítvány Szolgáltatást ismertette egy közös prezentáció keretében, majd Pándi Boglárka, a NISZ szolgáltatásfejlesztési és termékmenedzsment igazgatója a Központi Azonosítási Ügynök, a Rendelkezési Nyilvántartás ügynöki szolgáltatása és a magyar eIDAS csomópont fejlesztésének jelentőségéről beszélt a résztvevőknek. Az előadások sorát Nagy Benjamin PKI koordinátor zárta, aki a Korszerűbb/biztonságosabb aláíró algoritmus bevezetésének előnyeiről számolt be prezentációjában.