2023.07.24.

Műanyagmentes július - tippek a műanyagmentes hétköznapokért

Ha július, akkor műanyagmentesség. Csatlakoztál már a műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz? Még nem késő. Minden nap számít.

Erre igaz a mondás, miszerint jobb későn, mint soha! Körülvesznek bennünket a legkülönbözőbb anyagok, köztük tömérdek műanyag. A kihívás célja, hogy rávilágítson a rengeteg alternatívára, amelyeket olykor könnyebb, olykor nehezebb megvalósítani. De ha egyszer már hozzászokunk az új életmódhoz, valószínűleg nem is tudunk már máshogy dönteni a műanyagokkal kapcsolatban.

Sokat halljuk, hogy legyünk felelősek és tudatosak, ne vásároljunk feleslegesen, körültekintően hozzuk meg a döntéseinket, ennek érdekében számos kezdeményezés és szemléletformáló program indult, amelyekhez bárki csatlakozhat, csak elhatározás kérdése. Abban mindenki egyetért, hogy környezetünk védelme és megóvása mindannyiunk érdeke. Az, hogy hogyan, abban már megoszlanak a vélemények.

Naponta tapasztaljuk, mennyi felesleges anyag, hulladék – köztük műanyag – vesz körül bennünket. Ezek között van, ami tartósabban elkísér minket, de a legtöbbtől perceken belül megválunk. A legnagyobb probléma a műanyagokkal, hogy bár legtöbbjük funkcióját csak pillanatokig tölti be, több száz évbe telik mire lebomlanak. A kukába kidobott műanyag hulladéklerakóban vagy hulladékégetőben végzi, míg jelentős része a szemetes mellé megy, ami a természetet szennyezi. A legnagyobb műanyagfelhasználók a háztartások, amelyek a legkevésbé képesek szakszerűen újrahasznosítani a műanyagokat.

Tudtad?

Az egyszer használatos műanyagok azok a termékek, amelyeket 5 másodperc alatt legyártanak, 5 percig használnak, és aztán 500 év alatt bomlanak le.

Egyes becslések szerint egy PET-palack négyszáz év alatt bomlik le a természetben, míg a műanyagszatyornak minimum kétszáz, de akár ezer évre is szüksége lehet, hogy teljesen eltűnjön.

Kutatások szerint 2050-re az óceánokban több lesz a műanyag, mint a hal.

A legyártott műanyagoknak csak kevesebb, mint tizedét sikerül újrahasznosítani.

A #PlasticFreeJuly (Műanyagmentes Július) elnevezésű kezdeményezés, amely 2011-ben indult Ausztráliából és mára már 159 ország, köztük Magyarország is csatlakozott – arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy mi mindannyian sokat tehetünk az egyszer használatos műanyag hulladék csökkentéséért anélkül, hogy le kelljen mondanunk a mindennapok kényelméről! A mozgalom nemzetközi szinten több millió embert mozgat meg, és talán lehetetlennek tűnik egy egész hónapon keresztül műanyagmentesen élni, de már azért is nagyszerű a kezdeményezés, amiért segít erre ráeszmélni.

Mi is üdvözöljük és támogatjuk ezt a kezdeményezést. Társaságunk működése során lehetőségeihez mérten törekszik a felesleges anyaghasználat mellőzésére, illetve a keletkezett hulladék újrahasznosítására. Célunk többek között a telephelyeken keletkező hulladékok mennyiségének csökkentése és a szelektív hulladékok arányának növelése. Ez utóbbiban a Ti felelősségetek és hozzájárulásotok is jelentős. Ebben közreműködésetekre is számítunk, egyfelől az irodaházakban kihelyezett szelektív hulladékgyűjtők rendeltetésszerű használatával, másfelől a szelektív hulladékok „termelésének” (papír, műanyag, fém) visszafogásával, keletkezésük megelőzésével. A műanyag újrahasznosításának mértéke részben rajtunk is múlik, akik műanyag termékeket vásárolunk, ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk 10+1hasznos tippet a mindennapokra, amiket akár Te is megfogadhatsz a műanyagok csökkentése érdekében.

Hogyan lehetsz felelősebb?

A legfontosabb a megelőzés, hogy minél kevesebb műanyagot vonjunk be a forgalomba. Ehhez pedig az kell, hogy nemet mondjunk vagy csökkentsük a műanyag mennyiségét vásárlásaink során, ezzel is hozzájárulva a júliusi a kihíváshoz!​

#tippek

1. Kerüld a PET palackok vásárlását! Használj saját kulacsot. PET palackos víz vagy üdítő helyett legyen saját kulacsunk, igyunk csapvizet palackozott víz helyett.

2. Piacra, pékségbe, boltba vigyél magaddal vászontáskát, vászonzsákot! Ha kakaós, foltos, cukros lesz, egyszerűen bedobhatod a mosógépbe a többi közé. Ha le kell mérni és vonalkódos matricát ragasztani rá, könnyedén rá tudod ragasztani a vászonzsákra is.

3. Kerüld a műanyag evőeszközök, dobozok használatát! Ennek érdekében tarthatunk maguknál saját „utazós” evőeszközkészletet is.

4. Ha vágott vagy cserepes virágot vásárolsz, kérd celofán nélkül! Válassz szezonális, helyi virágot, nyáron például kardvirágot!

5. Ha kávézóba mész, mindig vidd magaddal a saját poharad! Ezzel elkerülöd a környezet szennyezését az elviteles pohárral.

6. Kerüld a csomagolt termékek vásárlását! Amiből csak lehet, vásároljunk kimérve és vigyünk zacskót is magunkkal! Már azzal is jót teszünk, ha többször felhasználunk egy műanyag zacsit, de még jobb, ha kosarat vagy vászon táskát hordunk magunkkal.

7. Ha mégis műanyagot vásárolsz, próbáld újrahasznosítani, illetve szelektíven gyűjteni a hulladékot. Az interneten rengeteg kreatív ötletet találhatsz, érdemes böngészni és ellesni másoktól a jobbnál jobb ötleteket.

8. Mosogatószivacs helyett válassz luffaszivacsot! Ez nemcsak, hogy nem termel felesleges műanyagot és hulladékot, de teljesen természetes és komposztálható.

9. Használj szilárd szappant fürdéshez, kézmosáshoz! Új termék vásárlása helyett próbáld ki a papír csomagolású szilárd samponokat, vagy ha van a közeledben csomagolásmentes bolt, töltsd ott újra a samponos flakont!

+1. Ne vásárolj egyszer használatos termékeket! Mondj IGEN-t az újrahasznosításra!

A legfontosabb tehát a megelőzés, hogy minél kevesebb műanyagot vonjunk be a forgalomba. A legtöbb dolog csak némi odafigyelést igényel az elején, aztán hamar beépülnek a tudatalattinkba és észrevétlenül szokásunkká válnak. Reméljük, hogy kedvet kaptál és Te is csatlakozol a műanyagmentes július kampányhoz! Próbáld ki magad, nem baj, ha nem lesz tökéletesen műanyagmentes ez az időszak, csak állíts fel egy egyéni célt. Ha nem is iktathatsz ki minden műanyagot, igyekezz minél kevesebb hulladékot termelni belőle.