EFO 2015

Egyszerűsített
foglalkoztatás
bejelentő
mobil alkalmazás

A NISZ a Budapesti Műszaki Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékkel együttműködve fejlesztette ki Android és iOS platformokra is az Egyszerűsített foglalkoztatás (EFO) bejelentő mobil alkalmazás első verzióját.

Évente kb. 300 000 telefonhívást kezel a tárgyban a Kormányzati Ügyfélvonal. Ez öt perces hívásidővel számolva másfél millió perc. Könnyen látható az alkalmazás haszna, hiszen a bejelentő a feladatot saját maga is könnyedén elvégezheti, ráadásul az alkalmazás további kényelmi funkciókkal támogatja a felhasználókat. Az alkalmazással érvényes EFO bejelentést Ügyfélkapu rendszeren csak felhasználónév és jelszó megadásával lehet beküldeni. Az Ügyfélkapu rendszerhez történő csatlakozás, illetve a regisztráció menetében a magyarorszag.hu oldal nyújt segítséget.

Mobil eszközről letölthető

 

 

 • gyors, modern megoldás,
 • a beküldött adatok ellenőrizhetőek, visszakereshetőek,
 • a szoftver ahol lehet, ellenőrzi a bevitt adatokat
 • pl. adóazonosító vagy TAJ integritásának ellenőrzése
 • nem igényel speciális ismereteket, okostelefonon elvégezhető a beküldés,
 • azonnali visszaigazolás a befogadásról
 • a könyvelő számára a megfelelő adattartalom néhány érintéssel elküldhető hó végén

Az alkalmazás előnyei

Az EFO bejelentés ma kétféleképpen: telefonon, vagy ÁNYK nyomtatvány kitöltésével küldhető be. Az egyszerűsített foglalkoztatás életszerű használata azonban jellemzően mobil élethelyzetben történik meg, amikor a bejelentő távol van az irodai infrastruktúrától. Így az ÁNYK bejelentésre jellemzően az ügysegédek (pl. könyvelők) kerítenek sort, vagy telefonon, gyakran hosszú percekig várakozva tehető meg a bejelentés.

Az alkalmazás funkciói

Az alkalmazás a 2010. évi LXXV. törvény (Efo.tv.) szerint létesíthető munkaviszony elektronikus bejelentésének támogatására készült, Ügyfélkapu felhasználók számára. Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) által készített információs füzet tartalmaz részletes információkat. Az alkalmazás segítségével beküldött bejelentések joghatása megegyezik a NAV által publikált 17T1042E jelű elektronikus adatlap kitöltésének és beküldésének joghatásával.

Az alkalmazással készített bejelentések beküldéséhez élő, érvényes Ügyfélkapu felhasználónévre és jelszóra van szükség. Az Ügyfélkapu létesítésével, használatával kapcsolatos információk a https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/ címen találhatók meg.

Az alkalmazásban lehetőség nyílik egyedi, vagy haladó bejelentés beküldési mód használatára. A bejelentés Ügyfélkapun történt beküldésének visszaigazolását az alkalmazás tárolja, a bejelentés NAV által történt befogadását vagy elutasítását a felhasználó az Ügyfélkapu értesítési tárhelyén találja!

 

Figyelem!
Az alkalmazás által beküldött bejelentések adófizetési kötelezettséget eredményeznek!

Egyszerű bejelentés

Célja, hogy a felhasználók, akik várhatóan kevés alkalommal használják az alkalmazást, egyszerűen, a lehető legkevesebb alkalmazás funkció használatával képesek legyenek bejelentést beküldeni.Teljes szöveg

Munkáltatók és munkavállalók

Az alkalmazásban a Munkáltatók menüben lehet felvenni azokat a munkáltatói adatokat, melyek nevében az alkalmazás felhasználója bejelentéseket küld be. Teljes szöveg

Eddigi bejelentések

A beküldött bejelentések az Eddigi bejelentések menüpontban megtekinthetők, és az Efo.tv. által megadott időkeretek figyelembevételével visszavonhatók. Az alkalmazás a félig kitöltött bejelentéseket nem tárolja.

Haladó bejelentés

Kiszolgálja a több munkavállalót foglalkoztató munkaadókat, illetve azokat az ügysegédeket, ügyintézőket, akik meghatalmazással bírnak több munkáltató nevében is, akár több munkavállalóra vonatkozóan bejelentések beküldésére. Teljes szöveg

Könyvelői funkciók

A Könyvelői adatok felvétele a bejelentés beküldéséhez nem kötelező, de a Munkáltató havi összegző bevallásának (1508. számú elektronikus adatlap) beküldéséhez szükséges. Teljes szöveg

Beállítások

Az alkalmazás által használt alapbeállítások rögzítésére ad lehetőséget. Teljes szöveg

Biztonsági tudnivalók, korlátozások, feltételek

Az alkalmazás – biztonsági okokból – minden bejelentés beküldése előtt bekéri a felhasználó Ügyfélkapu jelszavát, vagyis a jelszó tárolására az alkalmazás tudatosan nem ad lehetőséget.

Az alkalmazás nem tudja ellenőrizni, hogy a beküldő jogosult-e valamely munkáltató nevében bejelentést beküldeni, így azokat a bejelentéseket is sikeres beküldésként tárolja, amelyeket a NAV a bejelentés ellenőrzése után visszautasít.

A bejelentések NAV rendszerében tárolt állapota ugyanis biztonsági okokból az internet felől nem hozzáférhetők. Az Ügyfélkapu értesítési tárhely tartalma csak böngészőben történt azonosítás után hozzáférhető, az alkalmazás nem képes ezt lekérdezni.

Adatkezelési irányelvek (pdf)

Az alkalmazás működéséhez szükséges alapfeltételek:

 • Internetkapcsolat: WiFi, mobilnet, stb., melyhez előfizetés szükséges és az adatforgalomnak külön költsége lehet
 • Ügyfélkapu regisztráció
 • Meghatalmazás a beküldésre (ezt a szoftver nem tudja ellenőrizni, a NAV a meghatalmazással nem rendelkezők esetében elutasítja a bejelentést, és ezt az értesítési tárhelyen jelzi)
 • Legalább Android 2.3. vagy iOS 5 operációs rendszerrel rendelkező okostelefon.

Kérdése van?

Szakmai jellegű tanácshoz válassza a chat ablakot!

Technikai segítség esetén: info@nisz.hu.