Tíz éves az Ügyfélkapu

Tíz éves az Ügyfélkapu

A közelmúltban számos új e-szolgáltatás indult el az Ügyfélkapun, mint például az országos szélessávú konzultáció, valamint itt működik többek között a homlokzati nyílászáró-csere, a kazáncsere vagy az Otthon melege program elektronikus ügyintézési felülete is. Az Ügyfélkapun már csaknem száz e-szolgáltatás érhető el, köztük a már ismert elektronikus adóbevallás vagy az e-felvételi. A regisztrált felhasználók száma tíz éve folyamatosan emelkedik és idén a második negyedévben várhatóan meghaladja a 2 milliót.

Egy évtizeddel ezelőtt, 2005. áprilisában indult el a Kormányzati Portálon (www.magyarorszag.hu) az Ügyfélkapu, a magyar állam elektronikus azonosító rendszere, amely lehetővé teszi az e-ügyintézést hazánkban. Az Ügyfélkapun keresztül a felhasználók biztonságos online kapcsolatba léphetnek az e-szolgáltatásokat nyújtó állami szervekkel. Bejelentkezés után már csaknem száz szolgáltatás érhető el a Kormányzati Portál internetes felületéről, beleértve az elektronikus adóbevallást és dokumentumfeltöltést, anyakönyvi kivonatokkal, forgalmi engedéllyel és vállalkozói igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést; de az Ügyfélkapu biztosítja a felsőoktatásba jelentkezők azonosítását is az elektronikus felvételi eljárásban.

 Folyamatosan nő a szolgáltatások és a regisztráltak száma

Az Ügyfélkapunak 2015. március végén már több, mint 1 millió 971 ezer regisztrált felhasználója volt és a korábbi tapasztalatok alapján a regisztrációk száma már 2015 második negyedévében meghaladhatja a 2 milliót.

Az idei évtől az Ügyfélkapun érhető el több pályázat elektronikus ügyintézési felülete, ilyen például a homlokzati nyílászáró-csere, a kazáncsere vagy az Otthon melege program is. Ügyfélkapu regisztrációval működik a Digitális Nemzeti Fejlesztési Programhoz kapcsolódó országos szélessávú konzultáció vagy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság „Adatkapu” szolgáltatása, amelynek segítségével a távközlési szolgáltatók elektronikus formában teljesíthetik adat-bejelentési kötelezettségeiket.

Hamarosan indul az önkormányzati e-ügyintézés

A regisztrációval használható szolgáltatások listája folyamatosan bővül. Az Ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező felhasználóknak hamarosan lehetőségük lesz helyi önkormányzati ügyeket is elektronikusan intézni, hiszen a közeljövőben célegyenesbe forduló Önkormányzati ASP projekt keretében elkészült Önkormányzati Hivatali Portál szintén az Ügyfélkaput használja majd a felhasználók beléptetésére.

Idén megújul és biztonságosabbá válik az Ügyfélkapu

Idén az Európai Uniós források felhasználásával megújítjuk az Ügyfélkapu felhasználói felületét és regisztrált felhasználóink többféle, magas biztonságú azonosítás közül is választhatnak majd a belépéskor.

Az Ügyfélkapu honlapja: https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/