IP CENTREXEN nyújtott kétirányú hangszolgáltatást vehetnek igénybe az állami intézmények

IP CENTREXEN nyújtott kétirányú hangszolgáltatást vehetnek igénybe az állami intézmények

Sikeresen zárult a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) fejlesztése projekten belül a „Távbeszélő-hálózati berendezések 2013/S 166-288451” számú közbeszerzés, melynek eredményeképpen a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. IP protokollon keresztül kétirányú hangszolgáltatást nyújthat az NTG-re csatlakozott állami intézményeknél.

Sikeresen zárult az NTG fejlesztése projekt „Távbeszélő-hálózati berendezések 2013/S 166-288451” számú pályázata – jelentette be a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) és a Kormányzati Eseménykezelő Központ (GovCERT) alkotta konzorcium. A nyertes ajánlatot a Deverto Rendszertechnika Zrt. nyújtotta be, a 372 millió forint értékű vállalkozási szerződést 2014. október 7-én írták alá a felek.

A lezárult közbeszerzés eredményeképpen IP alapú rendszer kezeli majd a kimenő és beérkező telefonforgalmat a vezetékes hangszolgáltatásoknál, így csökkentve a költségeket az érintett intézményeknél. Korábban számos intézményben külön szolgáltató kezelte a hívásokat, a kétirányúsítással a teljes telefonforgalom kezelése egy kézbe kerül.

Az NTG fejlesztésének célja, hogy hatékonyabbá és korszerűbbé tegye a kormányzati infokommunikáció vezetékes távközlési szolgáltatásait, javítsa az NTG hálózatbiztonsági állapotát, átterelje a Zártcélú Rendészeti Hálózat hangforgalmát (ZRH) az NTG-re, valamint fejlessze a hálózati alkalmazásokat és eszközöket.

A 2015. nyár elejére tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a jelenleginél optimálisabb lesz az elektronikus hírközlési szolgáltatások kihasználtsága, valamint költséghatékonyabban működtetett adat és hangkommunikációs szolgáltatások igénybevételére nyílik lehetőség a közigazgatásban.

A projektre összesen 3.2 milliárd forint összegű forrás áll rendelkezésre, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében.