Megvalósítási szakaszban a „Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) fejlesztése” projekt

Megvalósítási szakaszban a „Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) fejlesztése” projekt

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által konzorciumvezetőként irányított és a Kormányzati Eseménykezelő Központ közreműködésével zajló 3,2 milliárd forint összköltségű beruházásnak köszönhetően kedvezőbbé válik az elektronikus hírközlési szolgáltatások kihasználtsága. A fejlesztésnek köszönhetően a közigazgatási intézmények a jövőben nagyobb költséghatékonyság mellett vehetik igénybe az adat- és hangkommunikációs szolgáltatásokat.

A 2013 végén aláírt támogatási szerződéssel megvalósítási szakaszába lépett projekt célja, hogy hatékonyabbá és korszerűbbé tegye a kormányzati infokommunikáció vezetékes távközlési szolgáltatásait, javítsa a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) hálózatbiztonsági állapotát, átterelje a Zártcélú Rendészeti Hálózat hangforgalmát (ZRH) az NTG-re, valamint fejlessze a hálózati alkalmazásokat és eszközöket.

A projekt keretei között a ZRH hangmigrációhoz szükséges eszközök beszerzése megtörtént, azok üzembe helyezése folyamatban van, ezáltal a hangszolgáltatás teljes egészében az NTG hálózaton keresztül történik majd. A tervek szerint 2014. III. negyedévében lezárul a nagyteljesítményű hangszolgáltatói platform beszerzése (”Távbeszélő-hálózati berendezések 2013/S 166-288451” közbeszerzési eljárás), valamint az IT biztonsági szabályozási konszolidáció is.

Az NTG fejlesztése projekt 2015. nyár elejére tervezett befejezésének köszönhetően a jelenleginél még optimálisabb lesz az elektronikus hírközlési szolgáltatások kihasználtsága, valamint költséghatékonyabban működtetett adat és hangkommunikációs szolgáltatások igénybevételére nyílik lehetőség a közigazgatásban. A megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) céljaival összhangban tovább javul a közigazgatás teljesítménye.

A megvalósításra fordítható forrás összege 3 200 000 000 Ft, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében.