Megjelent a GSM-R projekt megvalósítását célzó második pályázat

Megjelent a GSM-R projekt megvalósítását célzó második pályázat

A Kormány 2012. novemberi döntésében a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-t (NISZ Zrt.) jelölte meg a GSM-R rendszer megvalósítójának és a projekttel összefüggő támogatás kedvezményezettjének. A projekt célja, hogy megteremtse a nemzetközi vasúti forgalom átjárhatóságát, valamint növelje a közlekedés biztonságát és hatékonyságát. A döntés alapján a NISZ Zrt. hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra vonatkozó közbeszerzési eljárás lebonyolítása.

A GSM-R rendszer megvalósítását célzó 2012. december 22. első pályázati felhívását követve a 2013. május 07-én a NISZ Zrt. 2013/S 087-147940 számon, az uniós közbeszerzési hirdetmények oldalán (TED) közzétette a projekt második „Optikai kábelhálózat szállítása” tárgyú, nyílt közbeszerzési eljárásról szóló hirdetményét.

Az „Optikai kábelhálózat szállítása” közbeszerzési eljárás kiírásának értelmében a nyertes pályázónak a GSM-R projekt beruházása keretében, a hurokzárások kettős nyomvonalát is figyelembe véve, 1091 km nyomvonalhosszban, bázisállomások és állomásépületek átviteltechnikai helyiségeinek leágazásaihoz kell kiépítenie. A hálózat szállítása optikai rendezők között telepített, mérési dokumentumokkal rendelkező kábelekre vonatkozik.

A rendszer megvalósításával összefüggő első pályázati kiírás - a „Rendszerintegráció és GSM-R rendszer szállítása” - tekintetében jelenleg a NISZ Zrt. a 2013. március 4–én megjelölt három pályázóval, a Kapsch CarrierCom Kft. és MVM Ovit Országos Villamostávvezeték Zrt.-vel, a Nokia Siemens Networks Telekommunikációs Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel, valamint a SELEX Electronic Systems S.p.A. és Huawei Technologies Híradástechnikai Kft-vel folytat tárgyalásos eljárást, melynek lezárására és a nyertes pályázóval a szerződés megkötésére várhatóan a tervek szerint 2013. első félévében kerülhet sor.