Egységes iratkezelési és ügyviteli rendszer bevezetése, hiteles elektronikus dokumentumtárolás és irattovábbítás

Egységes iratkezelési és ügyviteli rendszer bevezetése, hiteles elektronikus dokumentumtárolás és irattovábbítás

A több mint 900 millió forint költségvetésű uniós projekt egy korszerű, gazdaságos, egységes központi elektronikus irat- és dokumentumkezelési rendszert vezet be. A projektet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium irányításával a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalából és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. -ből álló konzorcium valósítja meg.

A közigazgatás megújítása a kormányprogram reformjainak egyik kiemelkedő eleme. A Nemzeti Együttműködés Program céljai közt szerepel a bürokrácia csökkentése, a bürokrácia-helyettesítő informatikai rendszerek kiépítése, bevezetése, e-kormányzás, állami adatbázisok összeköttetése, adminisztrációs feladatok automatizálása.

A projekt célja, hogy olyan rendszert vezessenek be, amely egységesíti az irat- és dokumentumkezelést a minisztériumokon belül és azok között, továbbá növeli az irat- és dokumentumkezelés hatékonyságát, valamint gyorsabb ügyintézést tesz lehetővé. A rendszer bevezetésével az egyes szervezeteknél elektronikusan egyszer már rögzített iratok, másik szervezethez történő átadásával és újrarögzítés nélküli ügyintézésével megvalósul a minisztériumok közötti hatékony és gyors együttműködés.

A projekt elősegíti a minisztériumokon belül a digitális aláírás használatát, valamint a digitálisan aláírt, eredeti formátumot alkalmazó munkafolyamatok terjedését. Az ügyintézői körre is kiterjeszti az irat- és dokumentumkezelés használatát, és elősegíti az érintett szervezeteknél a teljesen elektronikus, digitalizált kép alapú ügyintézés kialakulását.

Az Új Széchenyi Terv keretén belül az „Egységes központi elektronikus irat- és dokumentumkezelési rendszer megvalósítása” című projektre az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 943 millió forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre.

A projekt megvalósítása megkezdődött és 2013. június 30-ával fejeződik be.

Az uniós pályázati forrásból eddig már hét minisztériumban és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában vezették be az egységes központi elektronikus irat- és dokumentumkezelési rendszert.