Új e-demokrácia eszköz próbahelyszíne Magyarország

Új e-demokrácia eszköz próbahelyszíne Magyarország

Új e-demokrácia eszköz próbahelyszíne Magyarország
Web 2.0-s platform segíti a lakosság aktív vélemény-nyilvánítását

Budapest, 2012. február 16

Ma Budapesten négy ország szakértői mutatták be azt az új e-demokrácia eszközt, amelyet 2010 októbere óta kilenc európai állam tizenkét intézménye közösen fejlesztett. Az Európai Unió által támogatott projekt célja, hogy a polgárok könnyen kezelhető webes technológiák segítségével bekapcsolódjanak az EU, illetve lakókörnyezetük szakpolitikai döntéshozatalába. A konzorcium képviseletében itthon a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) koordinálja a fejlesztő partnerek együttműködését és a portál tesztelését.

A Budapestre érkezett szakemberek azt remélik, hogy az eszköznek köszönhetően egyre többen érzik majd úgy, hogy számít a véleményük és, hogy érdemes élniük a demokratikus vita lehetőségével. A „Puzzled by Policy?”, azaz „ Érdeklik Önt a közügyek?” nevű platform kipróbálásához egy Európában jelentős témakör, a bevándorlás-politika került kiválasztásra. A platform egyik megjelenését biztosító honlapot 2012. február elején, négy helyszínen helyezték tesztüzembe: Athénban, a Kanári-szigetek autonóm közösségében, Torinóban és Magyarországon.

„A tesztidőszak folyamán a hazai és uniós döntéshozók, különféle érdekelt szervezetek, valamint a polgárok anyanyelvükön próbálhatják ki a megoldást. A felhasználónak lehetősége van összevetni saját véleményét a nemzeti és uniós szabályozással, valamint a témában érdekelt szervezetek álláspontjával.” – mondta el Bogóné dr. Jehoda Rozália, a NISZ Zrt. munkatársa, a projekt hazai vezetője.

A portálfelület angol, spanyol, olasz és görög nyelven is elérhető, de a viták gépi fordítása bármely nyelvre biztosított. Annak érdekében, hogy a platform mindenkihez eljuthasson, egy kisalkalmazás (widget) formájában is kipróbálható, amely terjeszthető közösségi oldalakon, blogokon és más weboldalakon is.

“A lakosság aktív vélemény-nyilvánítását követően az eredményeket, azaz a lakosság preferenciáit a bevándorlás témakörében az egyes országokban össze lehet majd vetni más európai országok eredményeivel, sőt az egyes pártok ebben a témában képviselt állásfoglalásával is.” - mutatott rá a teszt időszak fontosságára Prof. Dr. Alexander H. Trechsel, svájci demokrácia-szakértő.

A próba időszak után a platform bevezetését kilenc országban tervezik: Görögországban, Hollandiában, Írországban, Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Szlovéniában és az Egyesült Királyságban.

A konzorcium külföldi tagjai 12 cég, vezetője az Ír Nemzeti Egyetem (NUI) részéről a Digital Enterprise Research Institute (DERI).

Az e-demokrácia eszköz a következő webcímen érhető el:

http://join.puzzledbypolicy.eu

További információk: Sidló Noémi
Nemzeti Infokommunikációs Zrt., marketing és kommunikációs menedzser, tel.:
+36 1 459 42600/6143, email: sidlo.noemi@nisz.hu