Zárul az Önkormányzati ASP projekt

Zárul az Önkormányzati ASP projekt

A 2012-ben indult „Önkormányzati ASP központ felállítása” elnevezésű projekt eredményeképpen 11 közép-magyarországi önkormányzat használhat korszerű informatikai megoldásokat belső működésük támogatásához, és nyújthat e-közigazgatási/e-ügyintézési szolgáltatásokat, önkormányzati szinten. Június végével további 44 település csatlakozik az ASP Központ szolgáltatási rendszeréhez.

A 2012-ben indult (EKOP – 2.1.25-2012-2012-0001) „Önkormányzati ASP központ felállítása” elnevezésű projekt eredményeképpen 11 közép-magyarországi önkormányzat használhat korszerű informatikai megoldásokat belső működésük támogatásához, és nyújthat e-közigazgatási/e-ügyintézési szolgáltatásokat, önkormányzati szinten. Június végével további 44 település csatlakozik az ASP Központ szolgáltatási rendszeréhez.

Idén június 30-án lezárul az Önkormányzati ASP projekt. A projekt célja a legkorszerűbb e-közigazgatási megoldásokra építve egy alkalmazás szolgáltató központ (ún. „ASP”) létrehozása. Az önkormányzatok az ASP központ jóvoltából, jelentős saját beruházás nélkül juthatnak hozzá korszerű informatikai rendszerekhez, illetve folyamatos üzletmenetet támogató szakrendszeri szolgáltatásokhoz. Mindezek által a hivatalok gyorsabban követhetik a jogszabályi változásokat is. A fejlesztésnek köszönhetően a helyi ügyintézők könnyebben tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségeiknek, és hozzáférhetnek majd a központi nyilvántartások adataihoz is. A szakrendszerek integrációjával megszüntethetőek az ügyviteli és az adminisztrációs párhuzamosságok, ezáltal csökkenhetnek a költségek is. A projektben résztvevő önkormányzatok adó, gazdálkodási, ingatlanvagyon-kataszter, iratkezelő, ipar- és kereskedelemi, önkormányzati települési, tájékoztatási, illetve elektronikus ügyintézési portál alkalmazásait vehetik igénybe. A szakrendszerek egy integrációs feladatokat ellátó keretrendszeri felület használatával érhetők el.

A 11 kijelölt pilot önkormányzatnál (Márianosztra, Ipolydamásd, Zebegény, Letkés, Ipolytölgyes, Csobánka, Nagymaros, Pilisszántó, Zsámbok, Jászkarajenő és Abony) 2015. március 31-től már élesben használják az ASP Központ szakrendszereit.

A pilot önkormányzatokon kívül további 44 közép-magyarországi önkormányzat is csatlakozik 2015. június 30-ig az ASP Központhoz. A projekt eredményei alapján a Belügyminisztérium a Magyar Államkincstár bevonásával az országos kiterjesztés lehetőségét kezdte el megtervezni („ASP2” projekt), a megvalósíthatósági tanulmány a jelenlegi projekt zárására elkészül.