Ügyintézés gyorsan, biztonságosan, határok, papírok és sorban állás nélkül

Ügyintézés gyorsan, biztonságosan, határok, papírok és sorban állás nélkül

A NISZ Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség alkotta konzorcium a 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő EU-támogatásból megvalósuló „Kormányzati hitelesítés szolgáltatás (GovCA) kiterjesztése” című projekt keretében bővíti az elektronikus azonosítási és dokumentumhitelesítési szolgáltatásokat. A projekt a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” című konstrukció keretében valósul meg.

Megvalósítási szakaszába lépett a Kormányzati hitelesítés szolgáltatás (GovCA) kiterjesztése (KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00004) elnevezésű, európai uniós finanszírozású projekt, amelynek célja a biztonságos elektronikus azonosítási és hitelesítési szolgáltatások fejlesztése annak érdekében, hogy az eügyintézés minél szélesebb körben elterjedjen.

A lakosság, a vállalkozások és az államigazgatás által használt korszerű e-ügyintézési szolgáltatások két alappillére az ügyintézésben résztvevők biztonságos azonosítása, valamint a hiteles elektronikus jognyilatkozat készítésének lehetősége. A projekt az elektronikus azonosítás és dokumentumhitelesítés fejlesztésével az e-ügyintézés terjedésének fontos feltételeit biztosítja. Ennek részeként, a projektben megvalósuló fejlesztések lehetővé teszik a nem természetes személyek nevében végzett ügyintézés során az eljárási jogosultságok ellenőrzését, valamint -

a határon átnyúló e-ügyintézés biztosítása érdekében - a hazai azonosítási rendszerek kapcsolódását az uniós azonosítási keretrendszerhez. A projekt további célja egy központi, mobil eszközökkel is használható dokumentumhitelesítés szolgáltatás létrehozása.

A projektet a Széchenyi 2020 program keretében valósítja meg a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta konzorcium. A megítélt támogatás összege 2.800.000.000 forint, amelyet az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszíroz a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

A projekt a tervek szerint 2018. június 30-án zárul.