Autoszkop

AUTOSZKÓP

A NISZ rendszám alapú járműinformációs mobilalkalmazása

Magyarországon évente átlagosan 400 ezer db használtautó cserél gazdát. A vásárlások száma 2013 óta ismét növekedő tendenciát mutat. Egy adás-vétel során a gazdát cserélő gépjármű átlagos értéke 1 millió Ft felett van. Ahogy arra statisztikai adatokból is következtetni lehet, a legtöbb ember számára a gépjárművásárlás jelentős és több évre szóló befektetés. A kilométeróra visszatekerésekről, hamis forgalmi adatokról és lopott járművekről szóló hírek sem könnyítik meg a vásárlók döntését. Ezért vásárláskor, csakúgy, mint eladáskor számos információ szükséges a döntéshez. Az Autoszkóp alkalmazással olyan formális és informális információkat gyűjtöttünk egy helyre, melyek azonnali, megbízható segítséget nyújtanak döntési helyzetben.

Mobil eszközről letölthető

 

Hatósági adatlekérdezés

A forgalmi rendszám megadása után megtekinthetők az Ügyfélkapun keresztül a Belügyminisztérium gépjármű nyilvántartásából lekérhető adatok:

  • Gyártmány megnevezése
  • Gépjármű típusa
  • Jármű elsődleges és akár másodlagos színe
  • A gépjármű forgalomban van-e
  • A gépjármű körözés alatt áll-e
  • A nyilvántartásban szereplő kilométeróra-értékek és a rögzítések időpontja. (A hatósági adatbázisba csak 2012. január 1-jét követően rögzítették az óraállásokat.)
     

Népítélet

A funkció segítségével a Népítélet (totalcar.hu) adatbázisából a keresett gyártmányra és típusra adott felhasználói értékelések közül a legfrissebb 5 találatot jeleníti meg.

Felhasználási feltételek

Az alkalmazás használatához internet elérés szükséges, ennek az internet szolgáltató által megszabott további költségei lehetnek.

Az alkalmazás letöltése és az indított lekérdezések ingyenesen vehetők igénybe minden állampolgár számára.

Az alkalmazáson keresztül letölthető dokumentumban megjelenő adatok tájékoztatásul szolgálnak, ezek bárminemű felhasználása a felhasználó saját felelősségére történik.

Részletes felhasználói feltételeket az alkalmazás telepítése előtt ismerheti meg.

Adatkezelési irányelvek (pdf)

Gyakran ismételt kérdések

Mi a teendő, ha az alkalmazás „A Webes Ügysegédbe való bejelentkezés sikertelen! Kérjük lépjen be a Webes Ügysegédbe és töltse ki az adatlapján található hiányzó adatmezőket!” hibaüzenetet ad?

Amennyiben az Ügyfélkapu-belépéskor a fenti üzenettel találkozik, kérjük böngészőjében nyissa meg a Webes Ügysegéd-et, lépjen be, majd a jobb felső sarokban kattintson a személyes adatok-ra. Az Autoszkóp használatában tapasztalt hibát az okozza, hogy valamelyik adatmező (például a születési adatoknál) hiányos. Adja meg a hiányzó adatokat, majd mentse el a módosításokat. Amennyiben sikeresen megtörtént a kiegészítés, sikeresen be fog tudni jelentkezni a mobilalkalmazással is az adatlekérés indításához. Természetesen dolgozunk azon, hogy a felhasználói azonosítás, és a szakrendszerekből történő adatlekérdezés újból zökkenőmentes legyen az Autoszkóp használatával. Szeretnénk türelmét kérni a háttérrendszerekben zajló hibajavítások befejezéséig.

Miért nem ingyenes a kilométeróra-állás lekérdezése?

Az adatszolgáltatás igazgatási szolgáltatási díj ellenében vehető igénybe, melynek számítását az 54/1999. BM rendelet szabályozza. Az adatszolgáltatás a Belügyminisztérium kezelésében álló közhiteles közúti közlekedési nyilvántartás járműnyilvántartásában szereplő, a lekérdezés időpontjában fennálló állapot szerinti adatokon alapul.