Szolgáltatások

Informatika

 

Kormányzati Felhő (KOF) szolgáltatásai 

A Kormányzati Felhő egy virtuális gépek és kapcsolódó szolgáltatások formájában igénybevehető erőforrások összessége, melynek számítási és tárolási kapacitása mindig rendelkezésre áll, és rugalmasan bővíthető.

 • Fizikai szerver hoszting

  A Szolgáltató által üzemeltetett adatközpontok kielégítik a TIER-3 minősítési követelményeket, és megfelelnek a legmagasabb biztonsági elvárásoknak is. Az elhelyezés bérleti konstrukcióban történik, amelyhez kapcsolódóan az elszámolás az elfoglalt hely és a villamosenergia-felhasználás alapján történik. A Felhasználónak lehetősége van akár kéthelyszínes elhelyezést is kérni rendkívüli, előre nem látható esemény esetén történő működésképességének fenntartása céljából.
   
 • Virtuális Adatközpont

  A Virtuális Adatközpont (VA) szolgáltatás igénybevételével az ügyfelek dedikált hardvereszközökön létrehozott számítási és tárolási kapacitást kapnak. A szolgáltatás sajátossága, hogy a dedikált fizikai eszközök a felhőmenedzsment réteg alá kerülnek, amelynek kapacitása egyetlen ügyfélhez van rendelve. Az ügyfél a saját Virtuális Adatközpontjában szabadon, saját elképzelése és igénye szerint hozhat létre virtuális gépeket.

 • Virtuális gép

  A Virtuális Gép (VG) szolgáltatás igénybevételével az ügyfelek előre definiált kapacitási paraméterekkel rendelkező virtuális kiszolgálót, ún. virtuális szervert kapnak. A felhőszolgáltatást biztosító fizikai infrastruktúra felügyeletét a virtualizálást lehetővé tevő hypervisor szoftverig bezárólag, valamint a szolgáltatott virtuális kiszolgáló figyelését a rendszer üzemeltetője, a NISZ Zrt. látja el.


Kormányzati Adatközpont (KAK) szolgáltatásai

A Kormányzati Adatközpont szolgáltatásai a bekerülő szakrendszerek hatékony kiszolgálását teszik lehetővé. A Kormányzati Adatközpont felhőjéből IaaS, PaaS, DBaSS és SaaS szolgáltatásokat nyújtunk.A Kormányzati Adatközpont két fő szolgáltatása a Fizikai szerver-hoszting szolgáltatás és a Virtuális Adatközpont szolgáltatás. A felhőszolgáltatások Virtuális Adatközpontokból kerülnek kiszolgálásra. Az önként csatlakozási eljárásrendről a szolgáltatások részletesebb tartalmáról az https://adatkozpont.gov.hu/ oldalon található részletesebb tájékoztató.

 • Fizikai szerver hoszting

  A Szolgáltató által üzemeltetett adatközpontok kielégítik a TIER-3 minősítési követelményeket, és megfelelnek a legmagasabb biztonsági elvárásoknak is. Az elhelyezés bérleti konstrukcióban történik, amelyhez kapcsolódóan az elszámolás az elfoglalt hely és a villamosenergia-felhasználás alapján történik. A Felhasználónak lehetősége van akár kéthelyszínes elhelyezést is kérni rendkívüli, előre nem látható esemény esetén történő működésképességének fenntartása céljából.
   
 • Virtuális adatközpont

  A virtuális adatközpontban vannak rögzítve azok az erőforrás kvóták, amiből a felhőszolgáltatások (alszolgáltatások és kiegészítő szolgáltatások) igénybe vehetőek.
   
 • Alszolgáltatások

  Alszolgáltatásnak nevezzük azon szolgáltatásokat, amelyeken keresztül a KAK Virtuális adatközpont erőforrásai igénybe vehetők:
  • IaaS szinten Virtuális Gép szolgáltatást és Docker konténer szolgáltatást nyújt a szolgáltató.
  • PaaS réteg szinten külön VM-ken települő futtató környezet, alkalmazásszerver-szolgáltatást nyújt a szolgáltató az Alkalmazáskiszolgáló szolgáltatás keretében .
  • SaaS szinten levelezést, naplógyűjtő rendszert, DMS, tartalomkezelő és e-learning rendszert kínálunk ügyfeleinknek.
    
 • Kiegészítő szolgáltatások:

  A Kormányzati Adatközpont az alszolgáltatások kiegészítő szolgáltatásaként hálózati és additív erőforrásokat nyújt. ezek önállóan nem, csak valamely ellátási szolgáltatás, vagy alszolgáltatás kiegészítéseként lehet igénybe venni. Az alszolgáltatásokhoz igénybe vehető kiegészítő szolgáltatásokat egy összerendelő mátrix határozza meg.
   
  • A hálózati szolgáltatásokban perimeter szolgáltatást és fix publikus IP szolgáltatást nyújtunk, mint üzleti kvótát.
  • A mentés-visszaállítás és archiválás kiegészítő szolgáltatás és az additív tárhely szolgáltatások (Blokk, NAS és Objektumtár alapú tárolók) az alapszolgáltatásokhoz rendelhetőek.
  • Adatbázis szolgáltatás szinten Oracle DB, MS SQL DB, MariaDB, Postgre SQL, MongoDB szolgáltatásokat nyújt a szolgáltató.

Menedzselt munkaállomás

Országos szinten jelenleg több mint 15 000 felhasználó munkaállomását üzemeltetjük, melynek száma dinamikusan nő. A szolgáltatás keretében elvégezzük az ügyféligényeknek megfelelő munkaállomások beszerzését, a munkakörnyezet kialakítását, az eszközök, perifériák és a kiszolgáló infrastruktúra üzemeltetését, a rendszeres karbantartást, valamint a berendezésekre telepített alapszoftverek folyamatos üzemeltetéséhez szükséges tevékenységeket. Továbbá több olyan biztonsági szolgáltatást végzünk, amely az üzemeltetés megbízhatóságát emeli, csökkenti az adatvesztés és az illetéktelen hozzáférés kockázatát.

A szolgáltatás előnyeihez tartozik az egykapus ügyfélszolgálat, üzemeltetés tevékenység során az ügyfélközpontú attitűd, 150 darabszám feletti géppark esetén pedig helyszíni informatikus szakember delegálása az adott telephelyre.


Levelezés szolgáltatás

A NISZ Zrt. a szolgáltatás keretében elektronikus levelezési szolgáltatást (elektronikus levél, naptár, névjegyalbum, feladatok) biztosít az ügyfelek végfelhasználói számára az ügyviteli informatikai rendszerek eléréséhez használt végfelhasználói berendezéseken. A szolgáltatás részeként nyújtunk központilag tárolt mentést, menedzselt tartalom- és spamszűrőt, valamint vírusirtót.


Alkalmazástámogatás

A NISZ Zrt. alkalmazástámogatás szolgáltatást nyújt egyéni és csoportos irodai munkát támogató szoftverek kapcsán. Ezen szolgáltatás keretében a szakembereink az alkalmazás jellegétől függően különböző felhasználót támogató tevékenységeket végeznek: szolgáltatáslétesítési és változáskezelési feladatok, a konfigurálási tevékenységek, monitorozás, az üzemeltetési környezet szoftvereinek frissítése, valamint a végfelhasználó-támogatási feladatok.


Tárhely szolgáltatás

A szolgáltatás keretében nyújtunk az ügyfelek végfelhasználói számára az egyes szolgáltatások (pl. intézményi közös mappák) használatához szükséges, központi fájlszerveren allokált tárterületet, annak üzemeltetését, menedzselését. A tárterület biztosítása keretében a NISZ Zrt. fájlszerver és SharePoint alapú dokumentumtár szolgáltatást biztosít, kvóta, megosztás, jogosultság és könyvtárstruktúra menedzsmenttel.


NTG webtárhely

A szolgáltatás keretében a NISZ Zrt. dedikált tárhelyet biztosít, melynek méretét a felhasználó igényei határozzák meg. A kapacitás dinamikusan felosztható adatbázis-, e-mail- és tárhelyszolgáltatások között. A szolgáltatás része a MySQL adatbázis, a webFTP-n a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat irányából elérhető tárhely, valamint a szerveroldali futtatói környezetek. A domainnévhez tartozó névkiszolgálást ügyfeleink döntése alapján ők maguk, vagy akár a NISZ Zrt. is végezheti. A szolgáltatáshoz egy egyszerű, szabvány protokoll szintű elektronikus levelezés is tartozik.


Menedzselt irodatechnika

A szolgáltatás keretében nyomtatási, másolási és szkennelési funkciókat nyújtunk lokális vagy hálózati szinten. A szolgáltatáshoz tartozik továbbá a kellékanyagok biztosítása, a hulladék anyagok elszállítása és az időszakos karbantartás is.


Vezeték nélküli Internet szolgáltatás

A NISZ biztosítja a központi felügyelettel/üzemeltetéssel rendelkező, nagy üzembiztonságú, homogén, vezeték nélküli Internet szolgáltatás üzemeltetését, valamint az ehhez kapcsolódó mérnöki szolgáltatásokat. Az alapszolgáltatáshoz tartozik a roaming, a VoIP forgalom kiemelt kezelése, a csatlakozott eszközök forgalmának egymástól való elkülönítése. A rendszer kiemelt biztonságú működési környezetet nyújt ügyfeleinknek.

Általános Szerződési Feltételek itt.
Szolgáltatáskatalógus: 2023 (2022202020182017)
Alkalmazáskatalógus: 2020 (2018, 2017)
Listaárak: 2022 (2020)
Feladattérkép itt.
Szolgáltatásainkról további információt kaphat az ertekesites@nisz.hu email címen.