Konzorcium hitelesíti a GSM-R projekt alrendszereit

Konzorcium hitelesíti a GSM-R projekt alrendszereit

A NISZ Zrt. 2014. szeptember 12-én szerződést kötött a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., a TÜV Rheinland-KTI Műszaki Ellenőrző és Szolgáltató Kft., valamint a RINA Services S.p.A. által alkotott konzorciummal a GSM-R projekt alrendszereinek hitelesítésére.

A GSM-R projekt első fázisának célja, hogy 935 km hosszon megteremtse a nemzetközi vasúti forgalom átjárhatóságát, valamint növelje a vasúti közlekedés biztonságát és hatékonyságát. A Kormány 2012. novemberi döntésében a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t (NISZ Zrt.) jelölte ki a GSM-R projekt megvalósítójának. A döntés alapján a NISZ Zrt. hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra vonatkozó közbeszerzési eljárások lebonyolítása.

A NISZ Zrt. első körben 2013. július 02-án, második körben 2013. november 14-én nyílt közbeszerzési eljárást írt ki ”EK-hitelesítési eljárás lefolytatására”. Az ajánlatok érvénytelensége miatt az eljárások eredménytelenül zárultak. A 2014. május 09-én a Kbt. 94. § (2) bekezdés a) pontja alapján, hirdetmény közzététele nélkül indított tárgyalásos eljárást a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., a TÜV Rheinland-KTI Műszaki Ellenőrző és Szolgáltató Kft. valamint a RINA Services S.p.A. által alkotott konzorcium nyerte. A konzorciummal a NISZ Zrt. 2014. szeptember 12-én 229 millió forint értékű szerződést kötött.

Az „EK-hitelesítési eljárás lefolytatása (Bejelentett Szervezet) feladatainak ellátása” tárgyú közbeszerzési tender keretében a nyertes konzorciumnak – mint független értékelő és hitelesítő szervezetnek - a GSM-R projekt megvalósítása során a vasúti ellenőrző-irányító és jelző alrendszerek EK-hitelesítési eljárását teljes körűen (öt ütemben) kell elvégeznie. Az EK-hitelesítés az az eljárás, amely során a Bejelentett Szervezet ellenőrzi és tanúsítja, hogy egy alrendszer egyrészt megfelel-e az Európai Közösségi irányelvekben foglaltaknak, másrészt megfelel-e a szerződésből eredő egyéb rendelkezéseknek, szabványos, átjárható és üzembe helyezhető-e.

A megbízás során a nyertes konzorcium az ellenőrzési és tanúsítási folyamatának végén hitelesíti az elkészült GSM-R hálózatot, ami garantálja, hogy a megépült hálózat szabványos és problémamentesen összekapcsolható más GSM-R rendszerekkel.