Sajtótájékoztató: Zárul az első GSM-R projekt

Sajtótájékoztató: Zárul az első GSM-R projekt

A GSM-R rendszer kiépítésének előkészítése 2012. márciusában a KÖZOP-2.4.0-09-11-2011-0001 számú projekttel indult el. Az 1486/2012 (XI. 7.) Kormányhatározat a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t jelölte ki a GSM-R rendszer fejlesztésére, a MÁV Zrt. és a GySEV Zrt. végzi az üzemeltetést,, míg a rendszer fölött a tulajdonjogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja.

A GSM-R projekt korszerűsíti a magyar vasút kommunikációs rendszereit, az így kiépülő, európai szabványoknak megfelelő új kommunikációs hálózattal Magyarország csatlakozhat az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszerhez (ERTMS).

A beruházás növeli a vasúti kommunikáció megbízhatóságát, biztonságosabbá teszi az utazásokat és új szolgáltatások (pl. elektronikus jegykibocsátás) bevezetését alapozza meg. A rendszert első ütemben 935 kilométeren építik ki a fő nemzetközi folyosók hazai szakaszain 2015 decemberéig.

A majdnem három éves projekt során öt nagy beszerzési eljárás indult el. A GSM-R rendszert a Kapsch és az MVM Ovit Országos Villamostávvezeték Zrt. (MVM Ovit) által alkotott konzorcium szállítja (a szerződés értéke nettó 14,4 milliárd forint).  A rendszert a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., a TÜV Rheinland - KTI Műszaki Ellenőrző és Szolgáltató Kft., valamint a RINA Services S.p.A. által alkotott konzorcium fogja hitelesíteni (a szerződés értéke nettó 229 millió forint).

A rendszer alapjául szolgáló optikai kábelhálózatot öt vasútszakaszon kell kiépítenie a nyertes cégeknek, a közbeszerzési eljárást ennek megfelelően öt szakaszra bontották. Az MVM Ovit Országos Villamostávvezeték Zrt. és a Dunántúli Távközlési Biztosítóberendezési Építő Kft. közös ajánlattevők három szakaszon építhetnek; a Tajtavill Kft., a Kanizsatel Kft. és a Telvill Kft. közös ajánlattevőknek egy, a VASI FULL-TÁV Tervezési-kivitelezési és Kereskedelmi Kft. szintén egy szakaszon építhet. A vállalkozók összesen nettó 4,4 milliárd forint értékben kötöttek szerződést.

A T-Systems Zrt. és a Magyar Telekom Nyrt. független mérnöki szervezetként a vállalkozók munkájának műszaki ellenőrzéséért felel (szerződésük értéke 875 millió forint). A GSM-R közbeszerzési eljárásai közül mindössze egy, a mérőműszerek szállítására kiírt pályázat van még folyamatban, mely 2014. december 31-ig lezárul. A rendszer kiépítése folyamatos, ennek eredményeképpen 2014. október 20-án 11:53-kor sikeresen lezajlott az első GSM-R  hívás a székesfehérvári központban.

A GSM-R rendszer bevezetését előkészítő KÖZOP projektet 100 %-ban az Európai Unió finanszírozta, összköltségvetése csaknem 863 millió forint.

Az Európai Bizottság a közelmúltban három közlekedési nagyprojektet fogadott el. Ennek köszönhetően elkészül a GSM-R vasúti kommunikációs rendszer első üteme.

Kép