Távmeghallgatás? Az országos videokonferencia-rendszer 133 végpontja már erre is megoldást nyújt

Távmeghallgatás? Az országos videokonferencia-rendszer 133 végpontja már erre is megoldást nyújt

A NISZ Zrt. 215 végpontot tartalmazó országos videokonferencia-rendszert épít ki a kormányzati szervek, valamint a bíróságok és a büntetés-végrehajtási intézetek számára. A fejlesztés az elektronikus közigazgatás megvalósításának egyik mérföldköve, megreformálja a személyes jelenlétet igénylő közigazgatási folyamatokat, a költségek csökkentésével és a hatékonyság növelésével.
A fejlesztés 3 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” című konstrukció keretében.

Az audiovizuális rendszer hozzájárul az utazási kiadások – és a kiesett munkával tölthető idő csökkentéséhez.  A rendszer elősegíti a földrajzilag távol eső felek munkáját, az azok közötti kommunikációt, valamint arcot társít az eddig csupán nevek útján ismert munkatársakhoz, partnerekhez.

Az országos videokonferencia-rendszer két fő egységből áll: az üzemeltetéséhez szükséges, rugalmasan bővíthető videokommunikációs központból, mely a Kormányzati Adatközpontban helyezkedik el, valamint a végpontokból. A megoldás szigorú biztonsági előírásoknak felel meg, a videokonferencia jelfolyam az átviteli hálózat teljes szakaszán titkosított formában utazik.

A videokonferencia-rendszer meghatározó szerepet tölt be a bíróságok digitalizálásában is azáltal, hogy a kialakított infrastruktúra távmeghallgatásra is alkalmas. Így például, ha a vádlott büntetés-végrehajtási intézetben van, akkor nem kell őt a tárgyalásra elszállítani, hanem távmeghallgatás keretében meghallgatható. Emellett a több száz kilométer távolságban lévő szakértők és tanúk utazása is elkerülhető.
A megoldásnak köszönhetően az eljárások időtartama jelentősen csökkenhet.

A rendszer 215 végpontja közül, 133 távmeghallgatásra is alkalmas, melyből 72 a bíróságokon, 39 a büntetés végrehajtási intézeteknél, 18 a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál található és 4 mobilvégpont is rendelkezésre áll.

A beruházás a „Elektronikus megoldás az eltérő földrajzi helyszíneken történő közigazgatási ügyintézés munkaszervezésének és kommunikációjának fejlesztésére (VIKI)” című KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00003 azonosító számú projekt során valósul meg.

A projekt forrása 3 milliárd forint, amelyet az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszíroz a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében. A projektet a Széchenyi 2020 program keretében valósítja meg a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta konzorcium.